In de komende jaren worden er in Tilburg veel nieuwe woningen en bedrijven gebouwd. Om een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier te maken, moeten klimaatadaptatie en de natuur een volwaardige plaats krijgen in deze gebiedsontwikkelingen. Het college van de gemeente Tilburg heeft klimaatadaptatiebeleid en een natuurpuntensysteem vastgesteld om ontwikkelaars en architecten te helpen om natuur- en klimaatinclusief te bouwen en toetsing daarop mogelijk te maken.
In opdracht van de gemeente is samen met hun adviseur klimaatadaptatie het Instrument Duurzaamheid ontwikkeld. Jody heeft het nieuwe beleid met te behalen punten en percentages vertaald in een Excel rekenmodel. Achter een invulformulier zitten berekeningen die toetsen of al dan niet aan het grote aantal voorwaarden is voldaan. Zo kunnen ontwikkelaars en architecten in dit rekenmodel op eenvoudige en toegankelijke wijze beoordelen welke klimaat- en natuurmaatregelen zij kunnen treffen om te voldoen aan het beleid van de gemeente Tilburg.
Het te behalen aantal punten voor natuur en percentages voor klimaat is onder andere afhankelijk van de te ontwikkelen locatie en de plangrootte. Door in het Instrument Duurzaamheid een aantal algemene vragen te beantwoorden over het te ontwikkelen gebied wordt duidelijk wat op de onderdelen verharding, groen, schaduw op looproutes, waterberging, natuur op of aan het gebouw, verblijven voor dieren en omgeving gescoord moet worden.
In het model kunnen vervolgens diverse maatregelen worden ingevuld die een bepaald percentage of punten vertegenwoordigen. De score wordt duidelijk bijgehouden en laat zien in hoeverre de norm gehaald is of nog gehaald moet worden. De ontwikkelaar kan ‘spelen’ met 55 maatregelen die hij al dan niet geschikt acht om toe te passen en kan direct het effect zien.
Laat een reactie achter